Słowa kluczowe:
Kategoria:
Neutralne: 0
Negatywne: 0
Opis
Kuchnia kreolska odzwierciedla charakter obszaru, na którym się narodziła: Luizjany. Znalazły w niej odbicie wpływy francuskie, hiszpańskie, włoskie, meksykańskie i amerykańskie, a także bliska obecność Zatoki Meksykańskiej i wielkiej rzeki Missisipi. W rezultacie można ją uznać za kuchnię kosmopolityczną. Wśród tej barwnej mieszaniny nie brak jednak również zupełnie oryginalnych, kreolskich receptur, jak gumbo, dżambalaja czy burgoo, nie mówiąc o daniach nawiązujących swą nazwą do konkretnego miejsca (sierpik karoliński czyli pompano podawany na sposób nowoorleański) czy wręcz do jakiejś postaci historycznej, jak generał Lee czy madame Begue, sławna restauratorka z Nowego Orleanu.
0
złotych
Kuchnia kreolska (#1626)
Gatunek: kulinarne,
Rodzaj: poradnik
Autor: Kazimierz Ronhard / Monika I. Betley
Rok: 2017
Ilość stron: 30
Format pliku: epub,
Słowa kluczowe:
kuchnia, gotowanie, niedrogo, smacznie, południe, Ameryka, Północna, kreolska,
Kategoria:
LITERATURA / poradniki / kulinarne /
Oceny:
Pozytywne: 0Neutralne: 0
Negatywne: 0